Hrajúci tréner Ľ. Jacko: Presadzovali sme sa kolektívnou hrou a bojovnosťou

14.12.2010 18:55

Príjemným prekvapením účinkovania futbalových tímov Staroľubovnianskeho okresu v jesennej časti V. ligy bol tím FK Plavnica. Po vlaňajšej záchrane asi len málokto predpokladal také úspešné počínanie počas celého doterajšieho priebehu súťaže.

V podstate novovytvorený kolektív, ktorý posilnili skúsení, vekovo starší hráči, v zápasoch dominoval, čo mu napokon zabezpečilo aj vedúce miesto v tabuľke. V marci tohto roku sa rozhodol obliecť si plavnický dres bývalý ligista Ľubomír Jacko. Po úspešných záchranárskych prácach z minulej sezóny mu na začiatku tejto dalo vedenie klubu dôveru a stal sa hrajúcim kormidelníkom. Po určitom zvažovaní napokon túto ponuku prijal. S účinkovaním mužstva, ktorému zvykol často pomôcť nielen z lavičky, ale aj na ihrisku, mohol byť spokojný, čo potvrdil aj v našom rozhovore.

Máte za sebou polovicu sezóny. Prekvapilo vás, že zimujete ako piatoligový líder?

- Po úspešnej záchrane v minulom ročníku, v ktorom sme ukázali silu nášho mužstva, bolo pred štartom nového ročníka naším cieľom pohybovať sa hlavne v prvej štvorke tabuľky. Po vhodnom doplnení kádra skúsenými hráčmi si osobne myslím, že pozíciu lídra sme si predvedenou hrou zaslúžili.

Čo podľa vás rozhodlo o takom mimoriadne úspešnom účinkovaní vášho mužstva v súťaži?

- Do každého zápasu sme nastupovali s jasným úmyslom zvíťaziť, pričom taktiež aj prístup hráčov bol veľmi dobrý. Presadzovali sme sa najmä kolektívnou hrou a bojovnosťou. V bráne sme mali skúseného brankára, ktorý nás takmer vždy podržal a spolu s obranou umne dirigovali hru v zadných radoch. Náš stred poľa bol veľmi kvalitný a mladí hráči veľmi dobre prispôsobili svoju hru našim starším, skúseným hráčom, od ktorých sa majú čo učiť. V útočnej fáze sa darilo strelecky aj našim útočníkom, ktorí sa vedeli gólovo presadiť, čo potvrdili aj samotné výsledky.

Ako doposiaľ hodnotíte svoje pôsobenie v pozícii hrajúceho kormidelníka?

- Do Plavnice som prišiel v marci tohto roku ako hráč pomôcť mužstvu zachrániť sa. Po úspešnej záchrane ma funkcionári oslovili s ponukou aj na hrajúceho trénera. Po dosť neľahkom rozhodovaní som ju napokon prijal a zostal pôsobiť v tomto klube aj naďalej. Myslím si však, že je veľmi ťažké skĺbiť post trénera a hráča, ale spoluhráči mi výrazne pomáhali. Vytvorili sme dobrú partiu nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Ohodnotiť moje účinkovanie v pozícii hrajúceho trénera však musí vedenie nášho klubu.

Stojíte na prahu zimnej prípravy. Akým smerom sa bude uberať a na čo sa v nej predovšetkým zameriate?

- Hlavne na kondíciu a silu. Taktiež chceme odohrať čím viac kvalitných prípravných zápasov, v ktorých si vyskúšame rôzne herné kombinácie.

Ste presvedčený, že terajší tím má patričnú silu na to, aby zabojoval o postup do vyššej súťaže?

- Áno, myslím si, že ak toto mužstvo ostane pokope, má dostatočnú silu a herného ducha, aby dokázalo bojovať a udržať si našu pozíciu lídra po jesennej časti.

Považujete vytvorené podmienky na účinkovanie v súťaži za optimálne zo strany klubu?

- Chcel by som poďakovať vedeniu klubu za podmienky, ktoré vytvára pre naše mužstvo v tejto zložitej hospodárskej situácii. Myslím si, že v tejto obci je futbal veľmi populárny a chodí naň dostatočný počet divákov nielen z Plavnice, ale aj z blízkeho okolia. Práve preto chceme predvádzať kvalitnú, oku lahodiacu  hru, ktorou sa chceme predovšetkým poďakovať divákom, ale aj samotnému vedeniu klubu.

Ako hodnotíte celkovú úroveň a kvalitu piatoligovej súťaže?

- Podľa môjho názoru je jej úroveň veľmi dobrá. Hrajú v nej kvalitné mužstvá, ktoré môžu potrápiť hociktorého súpera doma aj vonku. Vyrovnanosť jasne potvrdzuje aj tabuľka, v ktorej sú bodové odstupy minimálne.

Je pre vás súčasné hráčske a zároveň trénerské pôsobenie v Plavnici jedným z doterajších vrcholov vašej bohatej futbalovej kariéry, alebo máte do budúcna ešte nejaké vyhliadky okúsiť aj iné kluby?

- Je to pre mňa niečo nové. V pozícii trénera som nováčikom, no určite mi pomohlo pôsobenie v 1. slovenskej lige, čo bol vrchol mojej hráčskej kariéry, z ktorej teraz môžem čerpať skúsenosti. Nechávam tomu však voľný priebeh. Uvidíme, čo budúcnosť prinesie.