Ján Fröhlich prežíva v Poľsku úspešné obdobie

28.04.2010 21:45

V regióne azda niet toho, kto by pri futbale dosiahol viac ako Ján Fröhlich. Zahral si najvyššiu poľskú ligu, a to veru môže povedať len málokto. Futbalista telom i dušou pôsobí dlhých jedenásť rokov v Poľsku. Odchovancovi Plavnice sa však v súčasnosti dostáva uznania nielen na zelenom trávniku, ale aj mimo neho. Náš zástupca je v neďalekom meste Nowy Sacz rešpektovanou persónou.

PLAVNICA. Známe poľské noviny Dzennik Polski prednedávnom vyhlásili 35-ročného Jána Fröhlicha za druhého najpopulárnejšieho športovca v tamojšom regióne. Išlo o čitateľskú anketu, v ktorej hlasovali ľudia z asi trojmiliónového regiónu.

Ako športový riaditeľ zažíva úspešné obdobie

Náš zástupca nám robí v krajine severných susedov vynikajúce meno. Okrem toho, že stále naháňa loptu vo svojom klube, robí v ňom aj športového riaditeľa. Stará sa napríklad aj o angažovanie hráčov do mužstva. Sandecja Nowy Sacz je tak aj jeho zásluhou úspešná.

"Rok 2009 bol v našom klube asi historicky najúspešnejší. Postúpili sme do prvej ligy, kde ako nováčik momentálne hráme na špici, pričom vážne atakujeme pozície na postup do tamojšej extraklasy," povedal nám Ján Fröhlich.

Druhý za olympijskou víťazkou

Len pred niekoľkými týždňami ho poľskí fanúšikovia športu dali v tamojšej ankete na skvelé druhé miesto. Pred ním bola lepšia iba Justyna Kowalczykova, olympijská víťazka v lyžovaní.

"Iste je to príjemná vec, ak človek vie, že si ho ľudia vážia. Toto ocenenie je pre mňa asi mojím najväčším individuálnym úspechom. Zároveň ma však zaväzuje, bez základu v kolektíve Sandecje by to nešlo," poznamenal ocenený futbalista.

Redaktor denníka Piotr Legutko, ktorý anketu organizoval, nám povedal, že J. Fröhlich je prvým zahraničným účastníkom s takým vysokým postavením v rebríčku.

Pracuje v stabilizovanom klube

V Nowom Saczi, ktorý najmä z nákupov veľmi dobre poznajú aj obyvatelia Staroľubovnianskeho okresu, vládne momentálne veľký futbalový boom. "Počas minulého roka sa v klube udiali zmeny. Dôležité je, že nám tam veľmi pomáha magistrát na čele s Richardom Nowakom i šéfom športu Josefom Kantorom. Klub je stabilzovaný, prispievajú k tomu aj ďalší sponzori," priblížil Ján Fröhlich.

Sedí na dvoch stoličkách

Bývalý hráč Plavnice, Starej Ľubovne či Michaloviec patrí k najstarším hráčom svojho mužstva. Napriek tomu stále patrí k oporám. Byť v úlohe hráča i popredného manažéra však nie je jednoduché. Kvalita kádra totiž musí byť zabezpečená. "V zime sme sa posilnili o košických hráčov Hlouška a Urbana. Momentálne sme v tabuľke tretí (v piatok - pozn. red.) a na postupujúce druhé mužstvo strácame dva body. Niektorí nás považujú za čierneho koňa súťaže," poznamenal náš rodák.

Sandecju poznajú aj v Starej Ľubovni

Sandecju aj vďaka Fröhlichovi poznajú aj v Starej Ľubovni. Odohrala tu niekoľko prípravných zápasov, naposledy viackrát úspešných. "Už sa medzi sebou poznajú staroľubovnianski predstavitelia s naším prezidentom Ondrzejom Danekom a viceprezidentom Wieslawom Lesniakom," dodal Fröhlich.

Aj jeho poznačila poľská tragédia

Prednedávnom zasiahla Poľsko veľká tragédia. Udalosť so spadnutým lietadlom ich prezidenta sa dotkla aj športu. Prerušené boli akékoľvek podujatia. "Prežíval som to viac ako ostatní Slováci. V takýchto momentoch je veľmi ťažké sústrediť sa na futbal a prácu okolo neho. Ľudia boli mysľou úplne inde. Stále preto hovorím, že ľudia si musia jeden druhého vážiť," skonštatoval.