Plavnica sa môže pochváliť vynikajúcim kanonierom

15.06.2017 21:47

Kristián Tináth: Pôsobenie v Plavnici je pre mňa do týchto chvíľ vrcholom v kariére.



PLAVNICA. Treťoligový FK Plavnica, ktorý už takmer päť rokov patrí medzi stabilných účastníkov najvyššej regionálnej súťaže na východnom Slovensku, je medzi elitou ostatných konkurentov v lige kvalitne vytvoreným vekovo skvele zloženým tímom, v ktorom pôsobia nielen niekoľkoročné vyspelé stálice z tamojšieho klubu, ale i z kvalitnejších družstiev a v minulosti výborne hrajúcej Starej Ľubovne na slovenskej scéne.

V mužstve však samozrejme nechýbajú ani vekovo mladší a nádejní hráči, ktorí stoja iba na začiatku svojej nastávajúcej kariéry a pre mužstvo sú veľkou podporou na každom poste v zostave.

Jedným z nich je aj 22-ročný Kristián Tináth, ktorý začínal s futbalom v neďalekom Plavči a pred príchodom do Plavnice si to vyskúšal ešte u terajšieho piatoligistu v Čirči.

V kolektíve Plavnice ste sa stal v poslednom období stabilným pilierom ofenzívnej činnosti tímu. Čo toto cenné pozitívum pre vás osobne znamená?

„Samozrejme som nesmierne rád, že v súčasnosti môžem pravidelne nastupovať v základnej zostave mužstva a zároveň tým získavať zápasovú prax s hernými skúsenosťami. Poďakovanie patrí aj môjmu trénerovi Ondrejovi Desiatnikovi, ktorý mi dôveruje a od úvodu odvetnej časti súťaže mi v majstrovských stretnutiach neustále dáva šancu zasiahnuť do duelu už od prvej minúty. Veľmi ma tým pádom teší, žesom sa mu dokázal dostatočne odvďačiť mojimi presnými zásahmi vo veľmi dôležitých súbojoch. Vďaka však patrí aj mojim spoluhráčom, ktorí mi k nim aj veľkou mierou pomohli a momentálne môžeme byť aj všetci radi, že sme sa dokázali odraziť zo spodnej časti tabuľky do jej pokojných vôd. Mrzieť ma môže iba len fakt, že moje góly mohli prísť už v prvej polovici súťaže, pretože situácia a herná pohoda mohla byť v tíme ešte väčšia.“

V priebehu tejto sezóny aj vďaka predvedeným výkonom najmä v odvetnej časti nastal v celkovom obraze hry mužstva rapídny obrat k lepšiemu. Čo podľa vás predovšetkým podporilo takýto výrazný obrat k lepšiemu?

„Po príchode nášho trénera do mužstva bolo postupom času čoraz viac vidieť, že náš nový kormidelník nastavil svoj tréningový systém a taktiku na dueli omnoho inšiu. Vsadil totiž na ofenzívnejší štýl hry, ktorý sa preukázal pre tím ako veľmi prospešný. Prejavilo sa to aj v meraniach síl na našej predvedenej hre a čoraz viac sa zdá, že výborne hráčom a mužstvu vyhovuje. V neposlednom rade sme aj spoločne šťastní, že v kolektíve nás nesmierne zdobí nielen silné mužstvo, ale aj pevný tímový duch. Navyše k dispozícii máme vekovo mladé mužstvo, v ktorom má viacero hráčov ešte pomerne dlhú kariéru ešte len pred sebou, čo ich na ihrisku motivuje ešte viac k čoraz kvalitnejším výkonom proti každému súperovi. Keďže v kabíne i na ihrisku si neustále veľmi dobre rozumieme, vždy sa to snažíme čo najúčelnejšie preniesť do súťažných súbojov, ktoré sa nám teraz v odvete darí našťastie skvele zvládať. Osobne ma ešte môže potešiť skutočnosti, že pri výhernom ťažení nám v určitých zápasoch veľkou mierou pomohlo aj potrebné futbalové šťastie, ktoré je pri futbale taktiež nesmierne dôležité. Keďže v minulosti sa väčšinou od nás zvyklo otočiť chrbtom a veľmi nám chýbalo, v terajšom období sme vďaka jeho pomoci boli po niektorých náročných stretnutiach aj maximálne spokojní.“

V súčasnosti účinkujete vo veľmi kvalitnom a výborne sa zohratom mužstve, ktoré výborné zloženie a dlhoročné skúsenosti ťahúňov mužstva sú istou zárukou nepretržitej vzostupnosti celkovej formy kolektívu a načerpania ďalších mnohých poznatkov i skúseností do budúcnosti. Ste preto presvedčený, že účinkovanie v plavnickom drese môže byť pre vás aj čo najlepším odrazovým mostíkom do nastávajúcej kariéry, ktorú máte ešte pred sebou?

„Výrazným kladom v našom kolektíve dozaista je, že v terajšom období hrám po boku spoluhráčov, ktorí majú už niekoľkoročnú futbalovú etapu v kariére za sebou a dlhší čas pôsobili nielen v najvyššej regionálnej lige, ale i vo významnejších súťažiach. Pre mňa osobne je táto skutočnosť veľkým plusom, pretože popri nich môžem čo najlepšie futbalovo vyrastať a naučiť sa mnoho praxe do nastávajúceho napredovania v kariére.“

Pôsobenie v plavnickom klube dokáže byť pre každého odchovanca alebo posilu z blízkej obci základnou motiváciou do jeho nastávajúceho pokroku v jeho futbalovom živote. Akým smerom sa podľa vás budú uberať vaše nastávajúce kroky popri „koženej“ a na aký futbalový vrchol by ste najradšej dosiahli?

„V minulosti som vôbec ani nepredpokladal, že si niekedy zahrám III. ligu. Z tohto hľadiska momentálne môžem iba ťažko predpokladať, či v mojej futbalovej kariére bude ešte stúpať niekde nahor. Zatiaľ som si plne vedomý toho, že sa mi herne a výkonnostne v tejto lige veľmi darí, čo môžem považovať asi aj za svoj futbalový vrchol, aký som dosiahol. Samozrejme, že iní hráči v mojich rokoch stále túžia v osobnej kariére ešte napredovať, no pre mňa by bol prípadný posun splnením akéhosi detského sna.“

Vo východoslovenskom regióne patríte už medzi najperspektívnejších ofenzívnych hráčov, ktorých si v terajšom období všímajú aj iné vyspelejšie kluby v snahe pritiahnuť si vás do nastávajúcej sezóny do svojho kádra. Ako by ste v prípade prejaveného záujmu niektorého z FK osobne zareagovali a prípadne aj pristali na prejavenú ponuku hosťovania alebo prestupu?

„Počas prebiehajúcej sezóny v drese Plavnice môžem zatiaľ len dosť ťažko predpokladať, ako by som dokázal zareagovať na prípadné možno aj výhodnejšie ponuky od iných klubov. Musím zdôrazniť, že v Plavnici som doposiaľ nesmierne spokojný a mojím cieľom je v nej účinkovať aj v nastávajúcom ročníku. Podporou k ďalšiemu pôsobeniu je nielen výborná pohoda v mužstve, ktorá sa tu dokázala v tejto sezóne vytvoriť, ale i celkovo vytvárané podmienky zo strany klubu a vynikajúca atmosféra najmä na majstrovských zápasov, na ktorých sú všetci priaznivci naším dvanástym hráčom. Takýto vzostup futbalu v našej obci a klube tu takmer všetci pociťujeme čoraz viac, čo je hádam jednoznačnou zárukou k zvýšenej motivácii naďalej pôsobiť v tomto perspektívnom klube, ktorý je v súčasnosti dominantným v Staroľubovnianskom okrese.“

Po nesmierne rýchlom páde tejto najpopulárnejšej kolektívnej hry v Starej Ľubovni sa behom niekoľkých rokov stalo práve seniorské družstvo Plavnice vďaka svojej hernej vyspelosti a nepretržite výborne vytvárajúcim sa zázemím veľkým vzorom pre celé okolie a ostatné menšie obecné kluby. Ste presvedčený, že i tento fakt môže v nastávajúcom čase ešte zreteľnejšie posúvať činnosť kolektívu po výkonnostnej a hernej stránke v treťoligovej konkurencii ostatných súperov, ktorá môže byť náročnejšia?

„Musím jednoznačne potvrdiť, že náš súčasný kolektív sa už aj v tejto sezóne, ktorá sa blíži ku koncu, stal pre iných protivníkov v lige omnoho pozoruhodnejším a nebezpečnejším, než to bolo vlani. Kvalitu a stúpajúcu formu našej hry tímy razantne pociťovali hlavne na jar, kedy v prevažnej miere na našu umnú taktiku a vynikajúcu zohratosť nenachádzali absolútne žiadny vhodný spôsob, ako by si s ňou mohli poradiť. Najlepšie sa to podarilo iba lídrovi z Trebišova, ktorý na našom trávniku v maximálnej možnej miere preukázal terajšiu hernú vyspelosť, vďaka ktorej neustále siahajú k dosiahnutiu postupu do II. ligy. Náš tím môže najviac potešiť, že doposiaľ vďaka veľmi skvelým výsledkom na jar sme sa dokázali prebojovať až do vrchnej polovice tabuľky, čo podľa nás po prvej polovici súťaže asi len málokto predpokladal. Teraz nám už len všetkým ostáva plne veriť, že záverečné kolá a naše predvedené výkony sa v tejto sezóne už nebudú vôbec odlišovať od tých predošlých a po skončení súťažného ročníku bude mať nielen mužstvo, ale i samotný klub nesmierny dôvod k veľkej spokojnosti z dosiahnutého úspechu.“