Futbal pod Ľubovnianskym hradom má nádej

31.03.2017 22:38

Futbal v Starej Ľubovni sa ocitol v posledných rokoch na nesmierne tenkom ľade.

STARÁ ĽUBOVŇA. Futbal v Starej Ľubovni, ktorý v porovnaní s minulosťou prežíva v súčasnosti mnoho veľmi nepríjemných problémov sa aj kvôli tomu pomerne rýchlo ocitol v posledných rokoch na nesmierne tenkom ľade.

Ako sa ukázalo u niekoľkých zanietencov, ktorým tento šport v meste a klube prirástol k srdcu, únik z neho nie je vôbec jednoduchý.

Šanca, že sa to ale predsa len podarí stále ožíva čoraz viac, čo v nasledujúcom dialógu potvrdil aj primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko, ktorému na ďalšom vývoji futbalu v tomto podtatranskom meste taktiež veľmi záleží.

Každý zo staroľubovnianskych fanúšikov, pre ktorého bol futbal pred vyše než 10-timi rokmi hlavnou záľubou a prioritou ostáva v súčasnosti dozaista veľmi rozčarovaný z nezávideniahodnej situácie okolo „koženej“ v tomto meste. Čím si tento neočakávane rýchly úpadok tohto športu z pozície primátora vysvetľujete?

„Momentálne obdobie v ľubovnianskom futbale by som nehodnotil ako obdobie rýchleho úpadku, ale skôr ako obdobie stagnácie.“

Stará Ľubovňa v podtatranskom regióne patrí medzi jedno z najvýznamnejších miest aj v oblasti športu, ale o futbale sa to v terajšom období absolútne povedať nedá. Čo by podľa vás napomohlo k opätovnému oživeniu tejto najpopulárnejšej kolektívnej hry na svete, ktorá si to vzhľadom na bohatú a pestrú históriu vo vašom meste dozaista zaslúži?

„Podľa môjho názoru by k oživeniu prispelo viacero faktorov ako zlepšenie materiálneho a technického zázemia pre futbal, väčšia finančná podpora klubu, záujem hráčov reprezentovať mesto a vstup súkromného partnera do futbalu.“

S pribúdajúcim časom sa pohyb pri rozvoji, či poklese v oblasti futbalu stal prvoradou záležitosťou, pretože aj tu o jeho celkovej existencii rozhoduje predovšetkým kvalitne vytvorené zázemie a dostatok finančných prostriedkov pre jeho činnosť. Plánujete v najbližšom období so zvýšením celkovej podpory spojenej s prísunom potrebnej dotácie, ktorá by tomuto športu v meste na vytúženom vzostupe určite pomohla?

„Na ostatnom zastupiteľstve poslanci schválili väčšiu podporu ľubovnianskemu futbalu o 12,5% v porovnaní s minulým rokom. Schválená dotácia pre tento rok je vo výške 22 200 €, k tejto dotácii je potrebné pripočítať náklady na prevádzku futbalového štadióna, ktorá je bez odpisov na úrovni približne 20 000 €. Za významnú aktivitu k podpore ľubovnianskeho futbalu považujem to, že mesto sa minulý rok zapojilo do projektu UEFA Hattrick IV., ktorého obsahom je výstavba ihrísk s umelou trávou. Celkový náklad na výstavbu je 350 000 €, z tohto mesto sa finančne spolupodieľa sumou 130 000 €. Dokončenie je naplánované najneskôr do konca mája. Myslím, že aj výstavba ihriska a zvýšená podpora môže byť dostatočným impulzom, aby sa ľubovniansky futbal odrazil od pomyselného dna.“

Vieme veľmi dobre, že v minulosti stáli pri futbale v Starej Ľubovni nielen zanietení funkcionári a investori v klube, ale na jej pokroku v maximálnej možnej miere dbalo aj mesto na čele s vtedajším primátorom Valentom Jaržembovským. Čím si osobne vysvetľujete po náležitom skončení jeho funkcie okamžitý pokles tohto kolektívneho športu takmer na samé dno?

„V čase vrcholu pôsobenia ľubovnianskeho futbalu v ligových súťažiach bol klub podporovaný viac zdrojovo, to je nielen z mesta, ale aj zo súkromných zdrojov. Pokles začal, keď investori prestali finančne klub podporovať. Áno je pravda, že môj predchodca Valent Jaržembovský mal a má ako bývalý futbalista veľmi pozitívny vzťah k futbalu.“

Súčasný stav vývoja a existencie futbalu v MFK je v najväčšej možnej miere spojený s neúnavnou a vytrvalou prácou niekoľkých jedincov, ktorí ho, dá sa povedať, stále držia pri živote. Ako vnímate túto skutočnosť a čím by ste z pozície primátora a spoluprácou mesta dokázali ich obdivuhodnú robotu zlepšiť a uľahčiť?

„Som veľmi rád, že aj napriek nepriaznivej situácii sa našli zanietení jednotlivci, ktorí chcú ľubovniansky futbal posunúť dopredu. Musím však zdôrazniť, že nie sú len vo futbale, ale aj v iných športoch, ktoré dosahujú dobré výsledky. Spomeniem volejbal, zápasenie, karate, fitnes a kulturistiku, stolný tenis a iné športy, ktoré v našom meste pôsobia. Za každým športom sú jednotlivci, ktorú svoju prácu robia nezištne a častokrát bez nároku na finančnú odmenu. Našu úlohu vnímam vo vytváraní podmienok pre šport budovaním a rekonštrukciou športovísk a samozrejme podporou cez dotačnú schému mesta.“