Plavnický futbal kráča po správnej ceste

14.09.2017 14:21

Solecký: Futbal je pre nás veľké potešenie a správny relax.

Prezident FK Plavnica Ján Solecký. (Zdroj: Marián Dic)

 

PLAVNICA. Už po niekoľko rokov je v Staroľubovnianskom okrese najviac ostro sledovaný klub FK Plavnica, ktorý si nielen v ňom, ale i na východoslovenskej futbalovej scéne dokázal vytvoriť pevné miesto medzi elitnejšími mužstvami.

Dokumentuje to aj fakt, že vyše päť rokov sa mu darí úspešne účinkovať v najvyššej krajskej, treťoligovej súťaži.

Pôsobenie v nej je pre tamojší klub a skvelo vytvorené mužstvo azda i najväčší doterajší úspech, ktorý si dokážu nesmierne vážiť nielen všetci v tamojšom klube, ale aj početné množstvo fanúšikov.

Veľká podpora pre rozvoj tohto kolektívneho športu je aj neustála náklonnosť obce, ďalších investorov a ostatných subjektov.

Tí sa pravidelne starajú o napredovanie a rozvoj futbalu v Plavnici, z ktorého majú doposiaľ veľkú radosť všetci, ktorí sú mu naklonení a pravidelne s ním aj sympatizujú.

Jedna z osôb, ktorá sa o tento vzostup v klube v podstatnom rozsahu veľmi zodpovedne stará, je prezident Ján Solecký.

V nasledujúcom rozhovore sme ho požiadali o osobný pohľad nielen na terajší rozkvet futbalu v klube, ale aj doterajšie účinkovanie FK Plavnica v III. lige a plány do nastávajúceho obdobia.

 

Plavnický futbal od čias vášho príchodu do tohto klubu dokázal vystúpiť na omnoho vyššie priečky popularity a neustáleho rozvoja, ktorý je čoraz viac badateľným obrazom nielen v blízkom okolí staroľubovnianskeho okresu, ale aj vo východoslovenskom regióne. Ako osobne vnímate terajší trend a celkové pôsobenie seniorov FK Plavnica hlavne na treťoligovej futbalovej scéne v skupine východ?

 

„Prakticky od doby, kedy som vstúpil do plavnického futbalu, vytvorili sme si spoločné myšlienky zachovať tento šport nielen v samotnom FK, ale aj obci, kde by sme čo najviac potešili našich verných fanúšikov peknou kolektívnou hrou. Naša najdôležitejšia priorita je najmä to, aby sme dokázali pravidelne zabávať priaznivcov tejto najpopulárnejšej kolektívnej hry nielen vo svete, ale aj u nás v Plavnici. Na to je však nesmierne potrebné, aby kolektív seniorov, ktorý pravidelne reprezentuje našu obec i klub, hrával v pohode a dosahovanými výsledkami v súťaži robil veľkú radosť všetkým, ktorí prejavujú „koženej“ u nás patričnú náklonnosť a majú ju stále radi. Taktiež sme si spoločne prešli aj turbulenciami, keď sme v klube a mužstve zažili tie najkrajšie časy nielen pri dosahovaní postupov v súťažiach a s tým spojených senzačných výsledkoch v dueloch, ale aj pri úspešných záchranárskych bojoch v spodných častiach tabuľky. V týchto prípadoch udržania sa medzi elitnejšími tímami sme si pred začiatkom súťaží pritom zvykli klásť aj vyššie ciele. Tie sa nám, bohužiaľ, nedarilo naplniť k našej spokojnosti predovšetkým preto, že počas sezóny sme vytvárali všetko pre to, aby nám to kvalitne fungovalo. Našou jasnou filozofiou postupom času je neustále čoraz zodpovednejšie pracovať s najmladšími talentami a ostatnými o pár rokov staršími odchovancami, ktorí sú taktiež zaiste veľkou zárukou priaznivého napredovania seniorského tímu v nastávajúcom období. Títo mladí odchovanci majú potom v A mužstve tým pádom neskôr ďalšiu perspektívu alebo víziu zahrať si medzi skúsenejšími spoluhráčmi, ktorí by mali byť pre nich tým správnym vzorom. S pribúdajúcimi rokmi sme sa presvedčili, že táto cieľavedomá výchova a neustále venovanie sa našej mládeže v klube boli nielen skvelým návrhom, ale aj investíciou. Tento priaznivý i chvályhodný rozvoj talentov potvrdzujú aj čoraz vyššie návštevy, či už zo strany rodičov, ale aj ostatných priaznivcov, čo je pre nás takisto jedným z odrazových mostíkov do ostatného obdobia.“

 

Čo považujete za rozhodujúci moment v okamihu, kedy ste sa vydali na úspešnú i cieľavedomú cestu, po ktorej bez akýchkoľvek väčších problémov kráčate až doposiaľ?

 

„Súčasný tím, ktorý sa tu vytvoril v určitom časovom období so základnou myšlienkou a efektívnymi plánmi vytvárať systematické kroky, bol veľmi správny, pretože postupne sa to prejavilo na rapídnejšom vzostupe plavnického futbalu, ktorý sa z roka na rok akoby posúval o stupienok vyššie úplne sám. Tento proces nás popritom pravidelne nútil k tomu, aby sme čo najideálnejšie prehodnotili to, či sa nám predošlé myšlienky podarilo splniť čo najlepším spôsobom. Zároveň s tým sme si predurčili nové efektívne úlohy, ktoré by dokázali ešte viac zveľadiť plavnický futbal nielen v obci a v okrese Stará Ľubovňa, ale aj v celom východoslovenskom kraji. Nesmieme však nikdy zabúdať ani na potrebnú priazeň našich verných fanúšikov, pre ktorých sú najväčším ťahákom ich pravidelnej účasti v hľadisku na majstrovských zápasoch práve pútavé merania síl a kvalitné výkony nášho mužstva.“

 

 

Už nie jeden fanúšik a ostatní pozorovatelia si počas veľmi dlhej doby všímajú nepredvídaný úpadok futbalu nielen v meste Stará Ľubovňa, ale i v niektorých obciach, v ktorých bol futbal pre tamojšiu verejnosť prioritou. Pozoruhodným faktom však je, že Plavnica sa tomuto problému zavčasu dokázala úplne vyhnúť a v súčasnosti je v nej práve tento príťažlivý kolektívny šport najväčším lákadlom pre tunajšiu verejnosť i priaznivcov. Čomu predovšetkým za toto pozitívum a neustály rozvoj najviac vďačíte?

 

„V prvom rade musím podotknúť, že udržiavať tento šport pri pravidelnom chode a existencii nie je pre nás absolútne jednoduchou situáciou. V súčasnosti sa totiž nachádzame v dobe, kedy účinkovanie klubu je najmä z finančného a potencionálneho hľadiska veľmi náročné. Sme neustále vystavení nesmierne náročným skúškam udržiavať dostatočný počet hráčov nielen v tíme seniorov, ale čo najdokonalejšie sa venovať i výchove našej mládeže. V mladších vekových kategóriách je to pritom dvojnásobne náročnejšie aj kvôli tomu, že v dnešnej dobe je futbalových talentov veľmi málo a deti prejavujú iba neskutočne nízky záujem o športovanie a kvalitnú pohybovú aktivitu. Napriek týmto starostiam, pred ktoré sme v posledných rokoch takmer pravidelne postavení, musím sa na druhej strane veľmi poďakovať našej obci, ktorá je nepretržite naklonená nášmu futbalu a výrazným spôsobom pomáha k tomu, aby naši odchovanci mali dostatočné množstvo hracích plôch na tréningy a všetky stretnutia. Samozrejme, poďakovanie patrí aj všetkým súkromným zdrojom, rôznym podnikateľom a fyzickým osobám, ktorí tento futbal u nás neuveriteľne podporujú a prispievajú akoukoľvek finančnou čiastkou. Veľká vďaka patrí aj našim fanúšikom, ktorí vždy sympatizujú s týmto športom a svojou prítomnosťou v hľadisku potvrdzujú, že nastavené plány a smer cesty, po ktorej kráčame, sú správne.“

 

Obdivuhodným faktorom v napredovaní plavnického futbalu dozaista je, že v pomerne krátkom čase sa raketovým tempom dokázal prebojovať do najvyššej pozície pôsobenia nielen v tunajšom okrese, ale i vo východoslovenskom regióne, kde sa až doposiaľ udržiava v najelitnejšej súťaži tímov v tomto kraji. Čo považujete za najdôležitejší moment tohto rýchleho presadenia sa medzi najsilnejšiu konkurenciu mužstiev?

 

„Najvyššiu regionálnu súťaž považujem za ligu, ktorá sa vyznačuje hlavne vysokou úrovňou a svojou popularitou, pričom z roka na rok je čoraz kvalitnejšia. Pôsobí v nej popritom i početné množstvo vyspelých a skúsených hráčov z ešte vyšších súťaží. Keďže celková kvalita tejto ligy sa nedá zaprieť, pre nás to dokáže byť o to náročnejšie, každú sezónu sa v nej udržať. V minulosti sme síce prechádzali nielen úspechmi, ale i neúspechmi, no v žiadnom prípade to nebolo spôsobené tým, že by sme nášmu kolektívu herne neverili. III. liga je pre nás jednoznačne najväčším triumfom, čo znamená, že každoročným želaním je, aby sme v nej s dostatkom hráčov a potrebnými finančnými prostriedkami účinkovali čo najdlhšie. Z hľadiska toho, že v súčasnosti disponujeme vekovo pomerne mladým mužstvom, pevne verím, že tento cieľ sa nám v najbližšom období podarí dokonale splniť. Napriek tomu, že v minulých sezónach sa vyskytli nepríjemné situácie, kedy sa kolektív ocitol v hernom útlme, vôbec sme nevešali hlavu, pretože sme stále boli presvedčení o tom, že ak hráči budú pravidelne ťahať za jeden koniec povrazu, celkový stav sa obráti k lepšiemu a herná pohoda v tíme sa v čo najväčšom rozsahu aj zásluhou úspešných výsledkov s posunom do pokojných vôd tabuľky opäť prejaví.“

 

Najvýstižnejším potvrdením bola hlavne minulá sezóna, kedy ste sa po jesennej časti nachádzali takmer v najspodnejších vodách tabuľky, no v priebehu jarnej odvety sa karta úplne obrátila a váš tím sa dokázal i vďaka senzačným výsledkom a šnúre víťazstiev pretlačiť až do vrchnej časti tabuľky. Čo osobne považujete za tento nepredvídateľný odraz k dosiahnutiu maximálnej spokojnosti v tomto súťažnom ročníku v FK Plavnica?

 

„Musím jasne potvrdiť, že minuloročná jesenná časť nám absolútne nevyšla tak, ako sme si všetci predstavovali. Vyplývalo to predovšetkým z toho, že jedna generácia hráčov pôsobenie v našom mužstve ukončila kvôli pracovným, ale aj iným povinnostiam. V súvislosti s tým však do kolektívu nastúpila druhá generácia hráčov, ktorá zákonite potrebovala určitý čas na to, aby sa v novom tíme udomácnila a čo najlepšie sa s ním zohrala. Priebeh jesene nám viditeľne ukázal, že predošlí skúsení hráči nám v zostavách nesmierne chýbali a nováčikovia v mužstve nemali ešte potrebné množstvo herných skúseností, aké táto súťaž vyžaduje. Po nepresvedčivej prvej polovici sezóny sa, našťastie, už atmosféra medzi hráčmi očividne zlepšila. Najviac sa to ukázalo v priebehu zimnej prípravy, ktorej sa zúčastnil vysoký počet, až takmer 21 hráčov. Tí navyše dokázali s maximálnou zodpovednosťou pristupovať k svojim úlohám i tréningovému procesu až štyrikrát do týždňa. Toto veľké pozitívum sa v nasledujúcej jarnej časti preukázalo ako neskutočne osožné a pravidelne prinášalo radosť nielen v kabíne, ale i celom realizačnom tíme a našim fanúšikom v majstrovských zápasoch. Hráči si popritom naplno uvedomovali, že všetko ich vynaložené úsilie v tréningových jednotkách malo pre nich zmysel a dokáže ich ešte viac posunúť pri napredovaní v osobnej futbalovej kariére.“

 

Väčšina terajších klubov, ktoré v dnešnej dobe účinkujú v regionálnych súťažiach, sa už presvedčila, že vytvorenie spoľahlivých podmienok a utvorenie vyspelého kádra podporeného skúsenými hráčmi je pre každý z nich veľmi tvrdým orieškom. Váš klub v súčasnosti problémy, našťastie, vždy obchádzajú najmä preto, že k dispozícii máte kolektív, v ktorom dokáže pravidelne pôsobiť pevný tímový duch a verejnosť futbalu nesmierne pomáha. Považujete to zároveň aj za jeden z najdôležitejších bonusov, ktorý by mohol mať podstatný vplyv na plavnický futbal do budúcna?

 

„Stále som presvedčený o tom, že aj keď v mužstvách nepôsobia hráči zvučných mien, ale tím tvorí akúsi jednoliatu partiu a dokáže každý za každého čo najviac zabojovať a odovzdať svoje srdce, určite práve tento účinný systém a zmýšľanie majú ten správny zmysel. V Plavnici sme sa presvedčili, že v mužstve je vytvorený nesmierne silný tímový duch, ktorý je badateľný a všetci to spoločne pociťujeme nielen na ihrisku, ale aj mimo neho.“

 

Vieme veľmi dobre, že nie jedna sezóna dokáže priniesť so sebou naplnenie všetkých cieľov, ale aj zdolávanie viacerých náročných prekážok, ktoré nie je nikdy jednoduché úspešne zdolávať. Veríte, že počas novej sezóny, ktorá je už v týchto chvíľach v plnom prúde, dokážete akékoľvek nepredvídateľné problémy úspešne zvládať a celá súťaž sa bude vyvíjať podľa vašich očakávaní a stanovených plánov?

 

„Dúfam, že aj v novej sezóne budeme väčšinou prežívať radosť hry a z toho, že na majstrovské stretnutia nás príde povzbudiť maximálny počet fanúšikov, ktorí by po každom zápase mali odmeniť náš tím mohutným potleskom za to, že boli svedkami oku lahodiacej a kvalitnej hry našich hráčov. Nikdy sa však nedá dopredu očakávať, ako sa celá liga bude odvíjať a čo môžeme od nej očakávať. Z tohto pohľadu musíme neustále postupovať od zápasu k zápasu a pokračovať v nastúpenom trende, ktorý sme spoločne začali už na začiatku minuloročnej jarnej odvety. Mužstvo je na to taktiež vždy výborne pripravené aj napriek tomu, že v súčasnosti máme veľmi úzky káder. Pevne verím, že akékoľvek bariéry, ktoré by mohli spôsobiť prípadne i akékoľvek zranenia hráčov, nás budú vždy obchádzať a dočkáme sa želateľných úspechov a priaznivých výsledkov. Filozofiou nášho futbalu je, aby sme sa ním dokázali pravidelne zabávať a pre všetkých v klube to bol ten najsprávnejší relax, pri ktorom sú dôležité aj veľká súdržnosť a rozvoj kvalitných medziľudských vzťahov. Pevne verím, že aj v novej sezóne táto pozitívna atmosféra v celom FK, ale aj mimo neho, bude stále pokračovať a futbal u nás nadobudne ešte väčší význam a zveľadí svoje meno na futbalovej mape Slovenska.“

 

Pozoruhodným javom III. ligy je v posledných rokoch nesmierna vyrovnanosť mužstiev v súťaži, ktorá sa tým pádom stará o veľkú vzájomnú dramatičnosť a celkovú atraktivitu. Ako osobne vnímate tento pozitívny jav?

 

„Súhlasím s tým, že ide o výnimočne veľmi vyrovnanú a napínavú súťaž, v ktorej každému mužstvu stačí odohrať sériu dvoch, troch stretnutí bez straty bodu a v tabuľke sa môže posunúť o niekoľko priečok vyššie. O tom sme sa konkrétne presvedčili aj my v minulej sezóne, v ktorej sme sa vďaka niekoľkým vynikajúcim výsledkom v rade prebojovali medzi treťoligové elitné tímy. Pod takéto zvraty sa v dosť veľkej miere dokážu podpísať aj kolektívy, v ktorých pôsobia skúsenejší hráči, od ktorých neraz veľmi záleží, v akej forme sa ich mužstvo herne preukáže na ihrisku v majstrovskom stretnutí. Prakticky už počas štyroch rokov pôsobia v lige akoby herne vyrovnané mužstvá a viacerým z nich sa počas tohto obdobia podarilo vytvoriť taký zohraný a vyspelý kolektív, ktorý by mal byť v III. lige pravidelne konkurencieschopný. Nie je to, či už na čas alebo dostatok financií, dozaista vôbec jednoduché vytvárať, ale neskôr sa to očividne prejaví v lige tým, že takáto činnosť skvele motivuje a burcuje hráčov k predvádzaniu čoraz lepších výkonov, pričom i samotné mužstvo stúpa herne a psychicky čoraz viac nahor. Vidieť to jednoznačne už dlhšiu dobu aj u nás, pretože od doby, kedy došlo k reorganizácii tejto treťoligovej súťaže, krivka výkonnosti nášho tímu stúpa rapídne stále nahor, čo postrehli už viacerí priaznivci futbalu nielen v Plavnici, ale aj vo východoslovenskom kraji a na Slovensku.“


14. sep 2017 o 0:00 
Čítajte viac: https://spis.korzar.sme.sk/c/20645683/plavnicky-futbal-kraca-po-spravnej-ceste.html#ixzz4skYfarAr