Reorganizácia líg

30.07.2013 21:39

Ani sme sa nenazdali a SFZ ma na pláne reorganizovať futbalové ligy opäť, tento krát v náš prospech :). 

Návrh na reorganizáciu 2. a 3. ligy od sezóny 2014/15:

- boli by dve 2.ligy = 2.liga-západ (12 družstiev) a 2.liga-východ (tiež 12 družstiev)
- po odohraní 22.kôl, t.j. každý s každým doma a vonku by sa začala hrať nadstavbová časť:
- družstvám umiestneným po 22. kole na 1. – 6. mieste, by sa do novej tabuľky zarátali len body a skóre zo vzájomných stretnutí a v nadstavbovej časti by odohrali už len stretnutia s účastníkmi druhej skupiny dvojkolovo, t.j. 12 kôl. Každé družstvo by odohralo 6 stretnutí doma a len 6 stretnutí u súpera už v rámci celej SR, čo nie je ekonomicky náročné. Celkovo by odohrali 34 kôl, (o 1 kolo viac ako doteraz), ale v rámci celoslovenskej súťaže, by sa im započítalo 10 vzájomných stretnutí z 1. časti a 12 stretnutí z nadstavby t. j. 22 kôl. Tento súčet by zabezpečil celoslovenskú dvojkolovú súťaž každý s každým, pričom všetci by mali vytvorené pre konečný bodový zisk úplne rovnaké podmienky. Víťaz by postúpil do 1.ligy.
- družstvá umiestnené po 22. kole na 7. – 12. mieste, by pokračovali v súťaži v rámci príslušnej skupiny a odohrali by vzájomné stretnutia dvojkolovo, t. j. ďalších 10 kôl. Celkovo by odohrali 32 kôl. Posledný by zostúpil do príslušnej 3.ligy a prípadný ďalší vypadávajúci podľa územného zaradenia zostupujúceho z 1.ligy a postupujúceho z 2.ligy.
- takisto by neboli dve 3.ligy po 16 družstiev ale štyri 3.ligy po 16 družstiev (bratislava, západ, stred a východ). Víťazi by postúpili priamo do príslušnej 2.ligy.

PRI JESENNÝCH TABUĽKACH BY TO VYZERALO TAKTO:
- Trnava zostup do do 2.ligy-západ
- Podbrezová postup do 1.ligy
- 2.liga-západ: trnava, d.streda, senec, šaľa, dubnica, šamorín + prvých 6 mužstiev z 3.ligy-západ
- 2.liga-východ: bardejov, michalovce, d.kubin, r.sobota, l.mikuláš, ružiná + prvých 6 mužstiev z 3.ligy-východ (pohronie, loky, b.bystrica B, trebišov, námestovo, lipany)
- 3.liga-východ: lučenec, martin a kremnička by prešli do 3.ligy-stred a zostali by: moldava, prešov jun, poprad, košice B, sp.n.ves, vranov a humenné + prvých 9 mužstiev zo 4.ligy (b.n.ves, snina, haniska, v.tatry, v.revištia, barca, v.opátske, stropkov a michalovce  aby doplnili ligu na 16 účastníkov
- zvyšných 7 mužstiev zo 4.ligy (svit, giraltovce, sabinov, sp.podhradie, svidník, st.ľubovňa a krásna) by sa rozdelilo podľa územnej celistvosti do terajšej 5.ligy-sever a 5.ligy-juh aby vytvorili novú 4.ligu-sever a 4.ligu-východ po 16 účastnikov